Reveniți la toate postările de pe blog

Ce este Open Banking, PSD2 și Serviciul inițiere plăți?

Payment Initiation Service
Open Banking este un sistem care permite partajarea informațiilor financiare necesare dezvoltării produselor și serviciilor financiare. Un astfel de produs bazat pe Open Banking este Serviciul Inițiere Plăți, care permite clienților să plătească online într-un mod convenabil și rapid – iar pentru comercianți să accepte astfel de plăți fără taxele impuse de furnizorii de carduri. Toate acestea se pot face prin intermediul unui procesor de plăți terță parte, de exemplu  Paysera.

Open Banking vs. PSD 2

În limbajul cotidian - acești termeni sunt adesea folosiți ca sinonime pentru a explica procesul de partajare a informațiilor de către instituțiile financiare (bănci sau Fintech-uri) pentru a oferi consumatorilor mai mult control asupra datelor lor, sprijinind în același timp o piață emergentă de noi produse și servicii terțe.
Mai exact – PSD2 este pur și simplu o directivă revizuită a UE privind serviciile de plată. Această directivă permite servicii precum open banking – partajarea securizată a datelor între instituțiile financiare prin utilizarea interfețelor de programare a aplicațiilor (API). Scurtă poveste - PSD 2 este numele unui regulament al UE, iar Open Banking este un serviciu de partajare a datelor.
Atunci când utilizează servicii terță parte bazate pe Open Banking, clienții trebuie în mod normal să își dea consimțământul pentru astfel de servicii. Este, de obicei, ceva de genul de a bifa pe un ecran de termeni și condiții sau de a fi de acord cu aceasta continuând procesul.

Serviciul inițiere plăți (SIP) – ce este acesta?

Unul dintre produsele făcute posibile prin open banking este Serviciul inițiere plăți. Este un serviciu utilizat pe scară largă de magazinele online și comercianții online care acordă unui procesator de plăți licențiat, terță parte, acces imediat pe termen scurt la contul cumpărătorului prin intermediul serviciilor bancare online, pentru a iniția plata în numele cumpărătorului.
Acest serviciu oferă posibilitatea comerciantului să accepte plăți online mai ieftin, precum și pentru cumpărător să efectueze plata mai rapid și mai simplu.
Unele dintre țările în care Serviciul inițiere plății a schimbat complet experiența de cumpărături online și acum este utilizat pe scară largă sunt Lituania, Letonia, Polonia, Germania, etc. În Lituania, liderul procesării plăților online este Paysera ce procesează tranzacțiile pentru circa 80% din magazinele online existente și comercianții online, inclusiv Aeroporturile lituaniene, și alte nume importante de pe piața locală.

Cum funcționează Serviciul inițiere plăți pentru cumpărători?

Dacă un magazin online folosește Serviciul inițiere plăți Paysera pentru a procesa plăți online - procesul de cumpărare este destul de intuitiv pentru cumpărător.
După ce a terminat de adăugat bunurile sau serviciile în coșul lui, cumpărătorul dorește să efectueze plata. Pentru aceasta - își alege banca proprie și este direcționat către fereastra de plată. De aici pașii pot diferi ușor în funcție de banca aleasă, dar cel mai probabil cumpărătorului i se va deschide Internet Bankingul băncii sale pentru a introduce datele de autentificare și va confirma plata. Uneori, cumpărătorul ar putea să-și introducă datele de conectare direct în fereastra de plată - ignorând redirecționarea către site-ul web al băncii.
În viitor - majoritatea plăților online se vor face în acest fel, deoarece introducerea autentificărilor biometrice (amprentă, etc), va permite un proces de confirmare a plăților mai rapid și mai simplu.
După confirmarea plății - cumpărătorul este redirecționat înapoi către magazinul online și primește instantaneu e-mailul de confirmare.
Payment Initiation Service
1 – Cumpărătorul din magazinul online dorește să efectueze plata, își alege banca și introduce datele de autentificare. 2 – Cumpărătorul examinează ordinul de plată pre-inițiat și îl confirmă.. 3 – Plata se efectuează către contul Paysera din banca cumpărătorului. 4 – Plata se va vedea instantaneu în contul Paysera al comerciantului.

Cum funcționează Serviciul Inițiere Plăți pentru proprietarul unui magazin online?

Pentru a începe să proceseze plăți online în magazinul online prin intermediul SIP Paysera , comercianții ar trebui să deschidă un cont gratuit Paysera și să finalizeze identificarea. În cazul în care comerciantul este o companie - ar trebui, de asemenea deschis un cont de companie.
Apoi, comerciantul ar trebui să comande un serviciu de procesare a plăților în versiunea Desktop Paysera și să creeze un proiect de procesare a plăților. Este un proces foarte simplu și poate fi configurat foarte rapid. Dacă este necesar – Paysera oferă suport pentru clienți în limba engleză 24/7 sau chiar în limba română în timpul programului de lucru - și toate integrarea se poate realiza împreună cu îndrumări din partea echipei de asistență pentru clienți pentru a accelera procesul și pentru a primi răspuns rapid la toate întrebările.
Pe lângă crearea proiectului de procesare a plăților - comerciantul ar trebui să descarce (dacă este necesar) un plugin pentru a afișa clienților toate metodele de plată posibile în e-shop. Acest lucru se poate face și prin integrarea API, totuși, plugin-urile sunt disponibile pentru multe platforme diferite, ceea ce face mult mai ușoară finalizarea integrării.
După ce ați terminat acești pași - veți putea alege să utilizați SIP pentru a procesa plățile în setările proiectului din versiunea Desktop Paysera.

Ce siguranță oferă Serviciul Inițiere Plăți și Open Banking-ul?

Serviciul inițiere plăți, la fel ca alte servicii bazate pe Open Banking, sunt total sigure și furnizate numai de furnizorii de servicii autorizați și reglementați. Paysera este o Instituție Emitentă de Monedă Electronică cu dreptul de a executa activități legate de emiterea de monedă electronică și furnizarea de servicii de plată în întreaga Uniune Europeană.
Deși Paysera este acum o companie globală, aceasta a fost lansată în Lituania și, prin urmare, este verificată și auditată periodic de către Banca Centrală a Lituaniei, care asigură transparența și activitatea impecabilă a Paysera.
SIP Paysera funcționează în conformitate cu toate măsurile de siguranță necesare, criptarea datelor clientului, asigurarea conexiunilor sigure la sistem, identificarea completă a clienților, inclusiv a magazinelor online care utilizează Paysera pentru procesarea plăților etc. Când clienții plătesc prin intermediul serviciilor bancare online într-un magazin online care folosește SIP Paysera - securitatea suplimentară este furnizat și de banca cumpărătorului.
#

De ce să utilizați Serviciul Inițiere Plăți pentru a procesa plăți online?

Există multe motive pentru a începe să utilizați Serviciul inițiere plăți pentru a procesa plăți online. Unele dintre cele mai des citate de către proprietarii de magazine online care îl folosesc: timpul de încasare a banilor și oferirea posibilității clienților de a plăti într-un mod convenabil și sigur prin băncile lor (cum ar fi Banca Transilvania, BCR, ING Bank, Revolut. Vizualizați toate – Metodele de Plată disponibile > Afișează.). Totul este într-un singur loc - plugin-ul – Paysera.
Un alt motiv pentru a folosi SIP Paysera este suportul non-stop pe care îl pot primi proprietarii de magazine online din partea consultanților Paysera. Am activat deja mii de magazine online din diferite țări și putem răspunde chiar și la cele mai complexe întrebări legate de procesarea plăților online.
Experiența țărilor ce au introdus acest serviciu arată că acesta va crește în popularitate inevitabil în toată Europa și ca modifică deja practicile de cumpărare din țările în care plățile ramburs și plățile cu cardurl sunt încă metode de plată obișnuită. Prin urmare, este foarte important să nu rămâneți în urmă și să vă actualizați magazinul online înainte de a fi prea târziu.