Toate postările de pe blog

Ce este o plată SEPA? Diferența dintre SEPA și SEPA Instant

Plată SEPA

În limbajul zilnic și când vorbim cu clienții, explicăm plata SEPA ca un transfer standard de Euro și SEPA Instant - ca un transfer urgent de Euro. Dar, de fapt, ce este o plată SEPA? Și în ce diferă de SEPA Instant?

Ce este SEPA?

SEPA (Single Euro Payments Area) – un standard de transfer utilizat în Uniunea Europeană și în alte câteva țări care nu fac parte din acesta. În acest domeniu, transferurile în Euro se fac în aceleași condiții în aceași țară și în afara acesteia - către o altă țară membră a SEPA.

Țările SEPA 2021

În prezent (Ianuarie 2021) - SEPA este format din 36 de țări europene (27 UE + 3 țări din Spațiul Economic European (SEE) - Islanda, Norvegia și Liechtenstein + 6 țări din afara SEE - Regatul Unit, Elveția, Vatican, Monaco, San Marino și Andorra). În această listă sunt și teritorii care aparțin țărilor listate.

Ce este o plată SEPA?

Plată SEPA– un transfer de bani între una dintrețările SEPA și o alta. O plată SEPA se face către contul IBAN al destinatarului. Lansarea transferurilor SEPA a scăzut tarifele trimiterii de Euro peste granițe, le-a făcut mai rapide și mai convenabile pentru utilizatori.

Ce este o plată SEPA Instant?

SEPA Instant (numit și Transferuri de Credit Instant SEPA sau SCT Inst) – transferuri instantanee în Euro care sunt executate 24/7/365 și ajung la destinatar în câteva secunde.

Cui pot să trimit un transfer SEPA Instant?

Plata SEPA Instant se execută numai dacă ambele - băncile expeditor și receptor, sunt conectate la sistemul SEPA Instant.

În prezent, aproape 3000 de bănci din 23 de țări fac parte din schema SEPA Instant și, în viitor, această listă intenționează să se extindă pentru a conecta toate băncile din toate cele 36 de țări SEPA și, astfel, să elimine frontierele geografice pentru plăți în Europa.

Diferențe între SEPA și SEPA Instant

  SEPA SEPA Instant
Timp de transfer Până la 1 zi lucrătoare Instant (in jur de 10s)
Tarif* GRATUIT pentru persoanele fizice
0,50 EUR pentru Companii
GRATUIT pentru persoanele fizice
0,20 EUR pentru Companii
Zile în care se execută transferurile L-V, 8 AM - 8 PM (numai în zilele lucrătoare) UTC+3 24/7/365
Limite de transfer - 100,000 EUR
Unde sunt executate transferurile? Între toate băncile din țările SEPA (36 de țări) Între băncile care fac parte din sistemul SEPA Instant (23 de țări)

* Tarifele din tabel sunt cele pentru clienții Paysera. Tarifele din alte bănci pot diferi.

Cum se face o plată SEPA sau SEPA Instant din contul Paysera?

#

Plată SEPA

Dacă țara dvs. și regiunea destinatarului se află în zona SEPA – transferul va fi automat un transfer SEPA și nu va trebui să întreprindeți alte acțiuni.

Plată SEPA Instant

După completarea formularului de transfer - verificați dacă transferul este marcat ca Urgent. Dacă banca destinatarului face parte din SEPA Instant –veți vedea că plata va fi executată în câteva secunde și gratuit (dacă sunteți o persoană fizică). Dacă banca destinatarului nu face parte din SEPA Instant - nu veți vedea opțiunea Urgent.